15–17 склянок борошна, 1 склянку молока та 20 яєць, 200 г масла. А також 15 ст.л цукру, 3 ч.л солі, 40 г сухих дріжджів.
Опара
Підігріти молоко, не доводити до кипіння. Молоко має бути теплим, а не гарячим. Налийте його у велику глибоку миску та перемішайте з дріжджами. Додайте 2 ст. л. цукру й добре змішайте. Далі просійте та насипте в рідину 1/3 склянки борошна. Опара має бути ледь густою, як тісто на млинці. Посипте її ще зверху трохи просіяним борошном та накрийте миску сухим чистим рушником.
Тримайте її близько години, можна трошки більше.
Тісто
Далі готуємо всі інші компоненти на тісто: жовтки та білки яєць відділіть окремо. Один жовток залиште в чашці — ним будемо змащувати випічку. Інші 19 жовтків перетріть із цукром. Саме тісто треба замішувати тільки руками.
Перетерті жовтки змішайте з опарою. Борошно просійте в окрему миску. 1–2 стакани відділіть окремо. Решту змішайте з опарою та жовтками. Збийте в густу піну міксером білки та додайте їх у тісто.
Розтопіть масло на водяній бані, додайте в нього сіль та також замішайте в тісто. Далі слід довго та ретельно вимішувати тісто. Близько 30 хвилин у вас може піти на вимішування тіста, щоб у результаті воно вийшло пухким та еластичним. Під час замішування треба мати гарні думки та бажати молодятам щасливого спільного життя. Коли тісто перестане липнути до рук — перекладіть його назад у миску, накрийте рушником та залиште в теплому місці на 2 години, щоби піднімалось.
Коли тісто підніметься — формуємо коровай. Для цього треба відділити близько 800–900 г тіста на формування декоративних елементів. Решту сформувати у велику кулю. Покладіть на деко цю кулю, намочіть її зверху трохи водою. Періодично промащуйте його в процесі виготовлення, адже коровай може збільшуватись в об’ємі, поки формуються деталі для декору. І якщо не змащувати, тісто може потріскатися.
Декор
Калина — символізує достаток та любов. Окрім елементів на випічці, біля короваю поряд кладуть свіжі грона калини.
Коса, яку заплітають із тонких смужок тіста — розміщується по нижньому краю випічки. Вона символізує сонце та життєву енергію.
Колоски пшениці — це символ родючості та достатку.
Троянди — це символ любові тому їх найчастіше зображують на короваї, та роблять їх найбільшими.
А листя — символ молодості та багатства, ними також обов’язково прикрашають випічку. Також часто зображують на короваї пару птахів, голубів або лебедів, які є символом закоханої пари.